Review Cresta CTP989RX

Cresta heeft ons een CTP989RX beschikbaar gesteld, waarvoor hartelijk dank, waardoor wij de kans hebben om deze eens flink aan de tand te voelen. Inmiddels werken we zo’n twee weken met de tablet en we hebben inmiddels een goede impressie van deze nieuwe telg in de Cresta tablet familie.

De Cresta CTP989RX is op dit moment (maart 2013) het topmodel van de Cresta tablets. Vooral het hoge resolutie scherm zal veel potentiele kopers van deze tablet aanspreken. Het Ultra HD 9.7 inch scherm heeft een maximale resolutie van 2048×1536 pixels en dat komt qua formaat en resolutie overeen met het Retina® scherm van de Apple iPad 3 en 4.


De tablet heeft aan boord een RK3066, Cortex-A9 Dual Core processor 1.6 GHz, 16 Gb interne ROM en 2Gb DDR3 RAM geheugen. Verder is de tablet uitgerust met wifi 802.11b/g/n, bluetooth 4.0, USB 2.0, 2 megapixel front en back camera, een 10000mAh batterij en Android Jelly Bean 4.1.1. Al met al op papier uitstekende specificaties die passen bij een serieuze, moderne goed uitgeruste tablet. Maar ons benieuwd natuurlijk vooral hoe deze tablet zich in de praktijk houdt.


De eerste kennismaking met een nieuw product is de verpakking en die is, zoals we van Cresta gewend zijn, prima in orde. De verpakking bestaat uit een stevige kartonnen doos met redelijk eenvoudige opdruk in de hoofdkleuren wit en grijs.

Openen we de doos dan ligt onder het deksel meteen de tablet, in plastic zak verpakt, op een kunststof tray. Onder de tray, en gedeeltelijk opgeborgen onder karton, vinden we de handleiding, een oplader en twee aansluitkabels. De manier van verpakken kennen we van de andere Cresta tablets en daar is niks mee, prima.


 

Als eerste bekijken we even de meegeleverde accessoires nader, dan hebben we dat maar gehad.
De oplader heeft een laadspanning van 12 Volt en kan 2 Ampere stroom leveren. Er zit een langere kabel aan dan we gewend zijn van de Cresta tablets (1.2m) en dat is gunstig. Aan het uiteinde een 2.5x0.8mm ronde jack plug die we in de zijkant van de tablet kunnen steken. Heel standaard allemaal en dat maakt het makkelijk om eventueel een vervanger te vinden mocht de oplader onverhoopt defect raken.

Dan de meegeleverde kabels: deze kennen we van de Cresta CTP888 en CTP988 tablets. Twee kabels, een lange en een korte. De lange kabel bevat aan de ene zijde een male mirco USB aansluiting en aan de andere zijde een normale male aansluiting. Deze kabel is bedoeld om de tablet als media apparaat aan een PC te hangen. Vanaf de PC kunnen we dan het geheugen van de tablet benaderen en bestanden, fotoos, films etc. op en neer kopieren.
De korte kabel bevat aan de ene zijde een male mirco USB aansluiting en aan de andere zijde een normale female aansluiting. Deze kabel is bedoeld om een apparaat, bijv. een USB stick, een muis, toetsenbord of iets dergelijks aan de tablet te hangen.

Als laatste accessoire de handleiding. De handleiding is geschreven in vier talen (Nederlands, Engels, Duits, Frans) en dat is positief. Het nederlandse gedeelte bestaat uit 17 pagina’s waarin een aantal functies erg summier beschreven worden. Als je nog nooit met Android of een tablet gewerkt hebt schiet dit wel behoorlijk tekort.
Verder nog wat losse blaadjes waarin wordt aangegeven dat we bij problemen of onduidelijkheden de Cresta helpdesk in Amsterdam kunnen bellen of mailen. Uit ervaring weten we dat de helpdesk erg welwillend is en prima hulp kan bieden, één van de voordelen van een Cresta.


Dan nu echt naar de tablet want daar gaat het tenslotte om. De tablet is voorzien van twee, of eigenlijk drie, scherm beschermfolies. De eerste, sticker met de leeuwtjes, en de tweede doorzichte folie kunnen we direct verwijderen. Dan blijft er nog een strakke folie over waarvoor je goed moet kijken om te zien dat deze nog op het scherm zit. Deze kunnen we best laten zitten om het scherm te beschermen. Nadeel van het laten zitten is wel dat het folie van zichzelf makkelijk krast en daardoor na verloop van tijd wat lelijk wordt. Tevens kan het de bediening van het touchscherm nadelig beinvloeden, alhoewel dat lijkt mee te vallen (de CTP988 had daar wel veel last van). In ieder geval kan je dus het laatste folie ook verwijderen als je er last van hebt.

De tablet voelt stevig en degelijk aan. Op de voorkant een witte rand van 2 cm rondom met in de rechterbovenhoek de front camera. De achterkant bestaat uit de bekende aluminium plaat die we kennen van de CTP888 en CTP988 tablets maar dit keer met een 1.5 cm brede witte afgeronde kunstof rand. Op deze witte rand de opdruk in zwart bij de knoppen en aansluitingen en dat is goed leesbaar. Verder de back camera in de linkerbovenhoek in de achterkant. De zijkant van de tablet is zilverkleuring met alle knoppen (in wit), aansluitingen en speakertjes. Ik ben zelf gewend om met zwarte tablets te werken en aan het witte van deze tablet moet ik even wennen. Maar op de één of andere manier staat dat witte ook wel weer chic.

De knoppen op de zijkant steken iets uit. Het zal wel deugdelijk genoeg zijn maar de knoppen zien er eenvoudig, haast spartaans, uit. Ze hadden wat netter in de zijkant geintegreerd kunnen worden.

In de rechterzijkant vinden we alle aansluitingen: een micro SD kaart slot voor SD kaarten tot 32Gb, hoofdtelefoon aansluiting (3.5mm jack plug), aansluiting van de oplader en één USB poort. Eén USB poort? Inderdaad één USB, want was er op de andere 9.7 inch Cresta tablets nog sprake van 2 poorten, één voor de OTG functie en één voor de USB functie, deze functies worden op deze tablet gecombineerd in één USB poort. Prima, want twee identieke poorten met een verschillende functie leidde op die andere tablets nogal eens tot verwarring bij veel gebruikers.

Wat verder opvalt is dat er beter is nagedacht over de plaatsing van de speakers. In plaats van dat ze naast elkaar zitten (zoals op de andere 9.7 inch Cresta tablets) zit er één speaker links en één rechts zit. Hierdoor ontstaat een betere stereo luisterervaring. Prima!

Al met al is in vergelijking met de andere 9.7 inch Cresta tablets de afwerking en het gebruiksgemak van de hardware er op vooruit gegaan. Dit komt vooral door de gecombineerde USB poort, de betere plaatsing van de speakers, de extra kunststof rand op de achterkant en de betere leesbaarheid van de opdrukken bij de knoppen en aansluitingen. Jammer is wel dat er geen HDMI poort op deze tablet zit zoals bij de CTP988. Een ‘harde’ reset knop en ‘menu’ knop missen eveneens op deze tablet maar daar is wel mee te leven.


Dan de tablet aanzetten. Eerst de nodige instellingen doen: Wifi, Gmail account, email instellingen etc. dat lukt allemaal zonder een centje pijn. Daarna paar apps uit de store installeren en doorheen klikken. Browsen  op internet etc. De eerste ervaringen zijn goed. Het scherm is mooi helder en scherp, applicaties starten snel op en het wifi signaal is uitstekend. Maar al snel komen we erachter dat we niet in de hoogste scherm resolutie zitten maar in de lagere 1600x1200pixels resolutie waar de tablet standaard op ingesteld staat. Via Instellingen / Weergave / Display mode kunnen we de resolutie omzetten van “normal” naar de “HD” modus van 2048×1536 pixels. Een restart van de tablet is daarna wel nodig.

Al snel komen we erachter waarom dit niet de normale modus is. Het scherm reageert merkbaar trager, je ziet de opbouw van het scherm gewoon iets trager verlopen. Toch is het, zeker als je even in de hogere resolutie werkt, niet echt hinderlijk, maar in eerste instantie gewoon merkbaar. Voor de meeste toepassingen voldoet de HD resolutie gewoon goed hoor. Ook MKV films afspelen lukt prima, zonder haperingen, in de HD resolutie. Spelen we de wat snellere spellen in de hoogste resolutie dan zien we wel dat de scherm snelheid echt tekort schiet en moeten we wel terug naar de “normale” resolutie om het spel fatsoenlijk te kunnen spelen. Let wel dat zelfs de “normale” resolutie van 1600x1200 pixels nog altijd een stuk beter is dan de 1024x768 pixels van de andere 9.7 inch Cresta tablets.

Het scherm wordt trouwens aangestuurd door een Mali-400 MP GPU (grafische processor). Deze 4 core GPU met 256Kb cache biedt ondersteuning voor OpenGL 1.1 en 2.0 (helaas nog geen 3.0). Deze GPU is geen topmodel meer maar staat uitstekend bekend en wordt toegepast in vele tablets waaronder de Samsung Galaxy Note.

De CTP989RX heeft, net als de CTP988, een DUAL core 1,6GHz RK3066 A9 processor en bevat een geheugen van 16Gb. Van de 16Gb is ongeveer 500Mb gereserveerd voor de firmware en ongeveer 1 Gb gereserveerd voor programma’s. De resterende ruim 14 Gb (ook wel interne SD kaart genoemd) kan voor data en ‘programma’s op SD kaart’ gebruikt worden. Voor veel gebruikers zal dit al ruim voldoende zijn en de noodzaak van een extra externe SD kaart overbodig maken.

Verschil in scherm resolutie uitvergroot. Boven het 2048x1536 scherm van de Cresta CTP989RX, onder het 1024x768 scherm van de Cresta CTP888.

 


Met Antutu Benchmark hebben we nog even naar de prestaties van de tablet gekeken. Ook hier zien we duidelijk een verschil terug tussen de hogere en de lagere resolutie. Op de hogere resolutie zitten we op een score van rond de 9700, in de lagere resolutie iets onder de 11000. Dat betekent dat de tablet in de HD resolutie overall ruim 10% minder presteert ten opzichte van de normale resolutie. Toch nog steeds helemaal niet gek en zeker nog zo’n 3 keer zo snel als bijvoorbeeld de eerste generatie Cresta CTP888 9.7 inch tablet (single core 1.2GHz).


De geinstalleerde Android  4.1 Jelly Bean werkt, met zijn scherm animaties, erg prettig en soepel op de tablet. Stabiel ook, tijdens de twee weken van het gebruik gebeurde het eigenlijk niet dat de tablet vastliep. Standaard zijn er de bekende Apps geinstalleerd waaronder Google play, File Explorer (om MicroSD, USB sticks ed te lezen), Internetbrowser, E-Mail, GMail, Google Maps, YouTube, Skype, Calendar (Agenda), Galerij, Video player, Muziek player, etc. Een E-book reader staat standaard niet meer geinstalleerd. Hier zijn in de Google Play store echter voldoende apps voor te vinden.

De standaard geinstalleerde applicaties:


De batterij kan behoorlijk wat vermogen leveren, 10000mAh. Hiermee kan je echt uren achtereen op deze tablet werken. Een vreemd verschijnsel bij het opladen is dat onze tablet maar tot maximaal zo’n 90% batterij sterkte kan opladen. Gezien de reacties in ons forum schijnt dit bij meer tablets van dit type voor te komen. Een vriendelijke forum gebruiker heeft voor dit euvel een oplossing gepost die we zelf nog moeten proberen.


Het wifi signaal is zeer goed te noemen. Zeker ten opzichte van de eerste generatie Cresta tablets zoals de CTP888 is dit echt sterk verbeterd. Je hoeft nu niet meer zo heel erg dicht in de buurt van je access point te zitten om nog te kunnen surfen op internet. Prima!


Cresta heeft er met deze top tablet weer een schepje bovenop gedaan in gebruiksgemak en ervaring. Nog altijd heel erg betaalbaar maar deze CTP989RX biedt echt volwassen prestaties waarme de redelijk veeleisende zakelijke en thuisgebruiker prima uit de voeten kan. Een grote pré van deze tablet is zijn Ultra HD scherm met haarscherp beeld. Deze tablet is prima geschikt om HD films op te kijken, spellen op te spelen als E-book reader te gebruiken en ook nog eens degelijk en snel genoeg voor het dagelijkse gebruik op het werk of thuis. Deze tablet kan zich meten met tablets uit het duurdere segment en alhoewel te koop bij de speelgoed winkel is deze tablet veel meer dan kinderspeelgoed.
Blijft er dan nog iets te wensen over na deze tablet? Toch nog wat meer snelheid zou leuk zijn, vooral in de hoogste resolutie. Een logische vervolgstap zou dan ook een tablet met quad core (of meer) en wat modernere GPU zijn. Een HDMI aansluiting en een interne GPS zouden ook nog leuke extra’s zijn. En de beginnende gebruikers zouden gebaat zijn met een wat uitgebreidere gebruikershandleiding.
En zo dromen wij al weer van de volgende generatie tablets. Gelukkig kunnen we tot die tijd nog genoeg genieten van deze CTP989RX. Een prima keuze!

De CTP989RX is te koop bij Bart Smit in wit.

You have no rights to post comments