Review Cresta CTP990

 

Cresta heeft ons een CTP990 beschikbaar gesteld, waarvoor hartelijk dank. Inmiddels werken we zo’n twee weken met de tablet en we hebben inmiddels een goede impressie van deze nieuwe Cresta tablet.

De CTP990 is te koop bij Kijkshop.

 

CTP990


De eerste kennismaking met onze nieuwe tablet is de verpakking. Oder de verpakking kunnen we kort zijn, deze komt overeen met de andere Cresta’s die we gezien hebben, dus: een stevige kartonnen doos met opdruk in de hoofdkleuren wit en grijs. Openen we de doos dan ligt onder het deksel meteen de tablet, in plastic zak verpakt, op een kunststof tray. Onder de tray, en gedeeltelijk opgeborgen onder karton, vinden we de handleiding, een oplader en twee aansluitkabels. De tablet zelf is voorzien van twee bescherm folies waarvan de bovenste met opdruk. In zijn algemeenheid kunnen we melden dat de verpakking er keurig en verzorgd uitziet en de tablet en toebehoren uitstekend beschermt.


Ook de meegeleverde accessoires leveren geen verassingen op want deze herkennen we van de andere Cresta tablets: Een oplader, twee USB snoeren, handleiding met nog wat losse blaadjes.

De oplader heeft een laadspanning van 5 Volt en kan 2 Ampere stroom leveren. Op zich is dat opmerkelijk want tot op heden waren de 5 Volt Cresta opladers goed voor 3 Ampere. Mogelijk ontstaat hierdoor een iets langere laadtijd. Er zit een kabel aan van 1.2m en dat is prima. Aan het uiteinde een 2.5x0.8mm ronde jack plug die we in de zijkant van de tablet kunnen steken. Heel standaard allemaal en dat maakt het makkelijk om eventueel een vervanger te vinden mocht de oplader onverhoopt defect raken.

Dan de meegeleverde kabels: ook deze kennen we van de andere Cresta tablets. Twee kabels, een lange en een korte. De lange kabel bevat aan de ene zijde een male mirco USB aansluiting en aan de andere zijde een normale male aansluiting. Deze kabel is bedoeld om de tablet als media apparaat aan een PC te hangen. Vanaf de PC kunnen we dan het geheugen van de tablet benaderen en bestanden, fotoos, films etc. op en neer kopieren.

De korte kabel bevat aan de ene zijde een male mirco USB aansluiting en aan de andere zijde een normale female aansluiting. Deze kabel is bedoeld om een apparaat, bijv. een USB stick, een muis, toetsenbord of iets dergelijks aan de tablet te hangen.

De handleiding is geschreven in vier talen (Nederlands, Engels, Duits, Frans) en dat is positief. Het Nederlandse gedeelte bestaat uit 25 pagina’s. Verwacht geen uitgebreide Android handleiding. De iconen van de voor geïnstalleerde applicaties worden alleen genoemd of met één zin beschreven. Het instellingen gedeelte van de tablet wordt gelukkig wel iets gedetailleerder beschreven zodat het in ieder geval moet lukken om de tablet op te starten en enkele basisinstellingen te doen zoals wifi/internet en taal instellingen. Overigens staat de tablet standaard al op Nederlands ingesteld, en wordt in de handleiding beschreven hoe deze op de Belgische taal met AZERTY toetsenbord gezet kan worden. Daarnaast worden een aantal basishandelingen beschreven om bijvoorbeeld op internet te browsen of een foto met de camera te maken.
Verder nog wat losse blaadjes waarin wordt aangegeven dat we bij problemen of onduidelijkheden de Cresta helpdesk in Amsterdam kunnen bellen of mailen. Hierin lezen we ook dat we 24 maanden garantie hebben op de tablet. Prima. Neem overigens bij problemen gerust contact op met de helpdesk in Amsterdam, uit ervaring weten we dat ze u graag verder helpen.


De tablet is zoals gezegd voorzien van verschillende bescherm folies, de bovenste met opdruk moeten we verwijderen om de tablet te kunnen gebruiken. De andere kunnen we laten zitten om het 9,7 inch scherm te beschermen. De voorkant heeft een 2 cm brede zwarte rand om het scherm en in deze rand zit in de rechter bovenhoek de 2 megapixel front camera geïntegreerd.

De tablet voelt degelijk en vrij zwaar aan. De aluminium achterplaat loopt bij deze tablet als één geheel in de platte zijkanten over. Dus geen extra plastic randen aan de zij of achterkant voor deze Cresta. En deze constructie herkennen we van… de oer tablet, de Apple IPad 1. Ja de CTP990 lijkt inderdaad als twee druppels water op de IPad 1. Door de identieke maat kunnen we dus ook voor de CTP990 hoesjes gebruiken die eigenlijk voor de IPad 1 zijn bedoeld en die zijn volop, vaak goedkoop (bij Action bijvoorbeeld), beschikbaar. Houdt er wel rekening mee dat aansluitingen en knoppen niet op dezelfde plaats zitten, dus vooraf passen is verstandig. Tip: Eventueel kun je voorzichtig met een scherp mesje vaak ook zelf een gat snijden in de zijkant van een hoesje.

Alle aansluitingen zitten aan één kant van de tablet: Aan/uit knop, micro SD-kaart, mini-hdmi, USB, voeding en koptelefoon zitten allen in één korte kant van de tablet. De volume en escape knoppen zitten naast elkaar in een lange kant van de tablet. De speakers zitten links en rechts in een korte kant van de tablet. Hier is over nagedacht omdat je door deze plaatsing een echt stereo effect van het geluid krijgt.

De USB aansluiting heeft een gecombineerde USB-OTG functie. Dit betekent dat we beide meegeleverde USB kabels op deze poort kunnen aansluiten. (Bij de eerdere Cresta modellen waren hier twee aparte aansluitingen voor wat vaak tot verwarring leidde).

Bekijken we de achterkant dan zien we daar de 5 mega pixel achter camera. Tevens zien we een witte opdruk bij de knoppen en aansluitpunten. Minpuntje, want witte tekst op aluminium is onder bepaalde hoeken slecht leesbaar. Hier had beter voor een zwarte opdruk gekozen kunnen worden.


De CTP990 heeft als eerste 9.7 inch Cresta een quad core processor, de RK3188 A9 processor die ook nog eens op 1,8 GHz draait. Dit zou deze tablet tot de snelste 9.7 inch Cresta tablet moeten maken.

Verder is deze Cresta voorzien van het nieuwe Android 4.2 Jelly Bean. Verder heeft de tablet Bluetooth 4.0, HDMI, Wifi 802.11b/g/n (tot 150MBps), micro SD aansluiting voor kaartjes tot 32Gb een front en back camera van resp. 2 en 5 mgeapixel en uiteraard een microfoon en tilt sensor. Jammer van deze tablet is dat het  scherm ‘slechts’ een resolutie heeft van 1024x768 pixels dus geen full HD weergave. Ook deze tablet is weer voorzien van de Mali-400 GPU quad core grafische processor. Geen hoogvlieger maar wel gangbaar in vergelijkbare tablets. De tablet is voorzien van 1Gb RAM geheugen. Verder is het interne NAND geheugen beperkt tot ‘maar’ 8Gb dat verdeeld is over (globaal) 1Gb applicatie geheugen, 6Gb interne SD kaart en de rest verdwijnt aan system-memory. Wil je onderweg films, muziek of eboeken meenemen dan is een geheugenuitbreiding met een micro sd kaart dus zeker geen overbodige luxe.

Al met al maken de specificaties, in ieder geval op papier, tot een uitstekende tablet voor dagelijks gebruik. Goed geschikt om spellen op te spelen, te internetten, films te kijken (helaas niet op Full HD weergave) en als ebook reader en dergelijke.


De tablet de eerste keer starten en gebruiken verloopt probleemloos. De basis instellingen, zoals wifi, Google account etc. laten zich ook bij deze Android 4.2 tablet gemakkelijk instellen. Wie gewend is om met Android 4.0 of 4.1 te werken zal ook op Android 4.2 snel uit de voeten kunnen. Opvallend nieuwtje in Android 4.2 is de tweede statusbalk bovenin het scherm dat nu de meldingen en de klok bevat.

De eerste indrukken laten zien dat deze tablet inderdaad sneller werkt dan de dual core tablet die ik gewend ben. Dat is vooral met de wat snellere spellen goed te merken. Het scherm is mooi helder en werkt op aanraking goed, ook aan de randen.

Minpunt hebben we wel ontdekt, want waren we al gewend aan een zwak wifi signaal bij de Cresta tablets, dat is er bij deze tablet zeker niet op vooruit gegaan. Het wifi signaal lijkt zwakker dan op mijn andere Cresta tablet (CTP988) en valt zelfs af en toe weg. Door het wifi access point iets dichterbij te plaatsen is dit wel te verbeteren. Zorg in ieder geval voor een sterk wifi signaal als je deze tablet aanschaft.


Met Benchmark software kunnen we kijken of deze tablet inderdaad sneller is dan een dual core. Met Antutu Benchmark krijgen we een overall benchmark index van 18726 en dat is zo’n 25% hoger dan de index van de CTP988 dual core (14855). Bekijken we de prestaties wat meer gedetailleerd dan is het niet verbazend dat de verbeterde prestaties vooral in de CPU snelheid zijn terug te vinden, maar dat de snelheid van de graphics (GPU) , RAM en ROM op ongeveer hetzelfde niveau liggen.

Nog een opvallend punt is dat Antutu wel aangeeeft dat we met een Quad core RK3188 te maken hebben, maar dat deze ‘maar’ op 1,6 Ghz draait. Ook door andere software ‘CPU Identifier’ wordt aangegeven dat de quad core op 1,6 GHz draait. Op de doos en in de handleiding wordt ons voorgehouden dat er een 1,8 Ghz processor in de CTP990 bevindt. Vreemd!


Android 4.2 werkt op deze tablet soepel en snel. Android is volwassen geworden en werkt op deze tablet erg stabiel. Verder bevat de tablet alle software om direct met de tablet aan de slag te kunnen, zoals webbrowser om te internetten, email, agenda, muziekspeler, videospeler, fotogalerij etc. Zie de schermafdruk hieronder voor een compleet overzicht van de standaard geïnstalleerde software. Daarnaast kunt u de software verzameling makkelijk uitbreiden door te downloaden uit de Google Play Store die ook aanwezig is op deze tablet.


De CTP990 is een leuke tablet voor dagelijks gebruik thuis of op de zaak. Deze Cresta is door zijn snelheid goed bruikbaar voor de gamer. Jammer is dat het wifi signaal aan de zwakke kant is en dat het geïnstalleerde geheugen beperkt is. Een extra sd kaart is daarom aan te raden als u muziek, video’s of boeken of iets dergelijks wil meenemen. Deze tablet heeft verder leuke aansluit mogelijkheden zoals bluetooth en hdmi. De geinstalleerde Android 4.2 is modern, snel en stabiel. De tablet heeft voldoende software om er meteen mee aan de slag te kunnen. Ronduit vreemd is dat de CTP990 volgens de specificaties een quad core 1,8GHz processor heeft, maar dat software (zoals Antutu Benchmark) aangeeft dat de processor op 1,6 GHz draait.

Pluspunten:

  • Snelle processor
  • Helder beeld
  • Aansluitmogelijkheden
  • 2 jaar garantie / telefonische helpdesk

Minpunten:

  • Zwakke wifi
  • Beperkt geheugen

De Cresta CTP990 is te koop bij Kijkshop.

You have no rights to post comments