Verbeter de wifi ontvangst op je tablet


De sterkte van het wifi signaal op onze tablets kan soms behoorlijk tegenvallen. Daar waar je met een laptop vier of vijf streepjes signaal hebt, geeft de tablet soms maar twee van de vier streepjes aan. Zonder nu de tablet meteen te gaan openbreken en van een betere ontvanger te gaan voorzien (dat doe ik in een ander artikel ) is er toch wel het één en ander dat je kunt doen om de ontvangst te verbeteren.

Meten is weten: Er is gelukkig een goede gratis app beschikbaar om te kunnen meten hoe het nu werkelijk gesteld is met het wifi signaal: Wifi Analyzer. Installeer als eerste deze APP.

Een belangrijke reden waarom je een slechte ontvangst hebt is niet zozeer dat je router een te zwak signaal afgeeft, of je tablet een slechte ontvanger heeft, maar doordat het signaal gestoord wordt. Een belangrijke storing op het signaal kan het wifi signaal van buren geven. In Wifi Analyzer kunnen we goed zien welke signalen er in de buurt uitgezonden worden en op welk kanaal zich die bevinden in het volgende scherm:

Het sterkste rode "Sitecom..." signaal is dat van mij zelf. De andere signalen zijn afkomstig van in de buurt liggende huizen. Je ziet dat ik op kanaal 11 zit, maar dat er nog meer signalen op, en rondom, kanaal 11 zijn. In dit geval kan ik mijn router dus beter op een ander kanaal instellen, bijvoorbeeld op kanaal 4 die helemaal vrij is.

Zoek in de documentatie van je router op hoe je het kanaal kan wijzigen op je router. Meestal kan je de routerinstellingen gewoon via de internet browser aanpassen door het IP adres van de router op te geven, bijvoorbeeld http://192.168.0.1 (of iets wat er op lijkt). Daarna moet je meestal een wachtwoord intypen. (gebruik admin / admin als je het niet weet, wellicht werkt het). Op mijn sitecom router kan ik op dit scherm het kanaal instellen:

 

Op dit scherm kunnen we meteen nog wat andere instellingen controleren, en indien nodig aanpassen. Zet indien mogelijk de bandbreedte op 20/40MHz (meer bandbreedte dan alleen 20MHz), en zet de Band op 2,4GHz B+G+N. Na wijziging uiteraard de instellingen opslaan in de router.

Als het goed is schakelt de tablet meteen door naar het goede kanaal. In Wifi Analyzer kun je controleren dat er inderdaad op het nieuwe kanaal wordt uitgezonden.

In Wifi Analyzer zie je in het volgende scherm hoeveel signaal je nu werkelijk hebt:

Zit je in het gele of groene gebied dan is het meestal wel genoeg om te kunnen internetten. Een slechter signaal kan echter een negatieve invloed hebben op de snelheid van je internetten, dus altijd geldt: hoe meer signaal hoe beter.

Tja, en wat kan je dan nog meer doen. Voor de handliggend maar niet iedereen denkt eraan: zorg dat er zo min mogelijk obstakels (deuren, muren) zitten tussen de zender (router) en de ontvanger (tablet). Wellicht dat je de router in dat opzicht wat beter kunt plaatsen. Zorg verder dat de router in ieder geval niet op de grond staat maar zet deze op een plank of kast of hang hem op in de buurt van het midden tussen vloer en plafond. En als je een nieuwe router koopt, kies er dan bij voorkeur één met een externe antenne.

Sommige mensen experimenteren nog met aluminium folie en andere voorwerpen om het signaal beter gericht en daardoor sterker te krijgen. Kun je als mogelijkheid ook nog proberen

Met Wifi Analyzer kan je in ieder geval makkelijk zien of je wijzigingen aan de router of de plaatsing ervan succesvol zijn.

Als het dan nog allemaal nog niet genoeg is, dan kunnen we de tablet zelf ook nog van een betere ontvanger voorzien. Dat komt in een volgend artikel.

Succes met het verbeteren van het wifi signaal!

 

You have no rights to post comments